суботу, 18 травня 2013 р.


Вам не станет легче, просто вы будете ходить быстрее и дальше! (с) хтось/десь. 
...але з цим можна посперечатись і  якраз в чи ненайголовнішій складовій туристичного спорядження - вазі. 
    Декілька років тому (2004) компанія Terra Nova патрапила до книги рекордів Гіннеса з своїм одномісним наметом Laserlite вагою в 1 кг. Пройшло трохи часу і вага впала ще майже вдвічі з Laser Ultra 1. Але з поки космічними цінами на ті всі дива хімічної промисловості, нам, як простим смертним в допомогу приходить компанія Wild Country  з своєю серією наметів подібної конструкції, але з більш прийнятною ціновою політикою. 


Маємо те, що маємо : 

Wild Country Zephyros 2 Lite:вказує офіційний сайт


Вместимость2 человека
Сезонность3 сезона
Вес (мин)1,3 кг
Вес (макс)1,4 кг
Время установки5 минут
Тентнейлон рипстоп PU/Si, 4000 мм H2O
Полнейлон PU, 6000 мм H2O
Каркас1 дуга 8,5 мм дюралевый сплав Superflex, 2 стойки из стекловолокна
Колышкидюраль, V-образные, 10 шт.
Оттяжки4 желтые светоотражающие оттяжки 1,6 мм
Входы, шт.1
Установкаодновременная установка тента и внутренней палатки
Внутренняя дверьнаполовину из сетки
Упаковка45х16 см


трубка з рем.комплекту



Встановлення:

відео мануал від виробника

з першого разу ця операція зайняла в мене хвилин 7. Об'єднана конструкція внутрішнього та зовнішнього тенту дозволяють встановлювати намет під час дощу без загрози намокання "внутрянки" або взагалі без неї, використавши зовнішній тент як швидкий захист від негоди. 
початкове положення з 6-ма кілочками по периметру


внутрішній простір зовнішнього тенту



Конструкція з одною центральною дугою передбачає обов'язкове кріплення намету за допомогою кілочків та бокових розтяжок, що унеможливлює встановлення намету (з ідеальним натягом зовнішнього тенту) на поверхні, в якій проблематично закріпити кілочки, але вирішується за допомогою розтяжок з камінням чи сніжних якорів, тощо.


Бокові стійки утворюють вентиляційні вікна, навпроти яких у внутрішньому наметі є сітчасті отвори на липучках.
вентиляційне вікно, регулюється



закрите вентиляційне вікно

відкрите вентиляційне вікно

відкрите вентиляційне вікно

пачова
укріплення в місцях з підвищеним навантаженням


укріплення в місцях з підвищеним навантаженням

Підсумок: після декількох спроб, час встановлення скорочується до 4-5 хв. з повторним ідеальним вирівнюванням кілочків та формуванням натягу зовнішнього тенту. Мінімальна кількість кілочків для встановлення - 6 шт. Додаткові: закріплення дуги - 2 шт., розтяжки на дузі - 2 шт.  Після всіх додаткових маніпуляцій та закріплень, намет набуває максимальної вітростійкості.

+  мала площа, необхідна для встановлення;  простота конструкції; можливість встановлення тільки зовнішнього тенту; самонатяжна конструкція;  можливість модифікації тенту;

- необхідність повторного вирівнювання кілочків; власне необхідність закріплення намету - не самонесуча конструкція; незакріплені бокові стійки, які доводиться постійно встановлювати в незручні пази:




Внутрішній простір: 

Габарити спартанські, але це не той намет, який використовується як житло на березі моря протягом 5-ти днів). Два іжевські коврики поміщаються на підлогу, накладаючись один на один сантиметрів на 15, або те зайве можна загорнути під стінкою, захистивши свою спину від холодного повітря. 
Двоє людей без проблем поміщаються пліч-о-пліч без великого дискомфорту, а хлопець з дівчиною обійнявшись забеспечують спальне місце всередині намету ще й для рюкзака) 
Вентиляційні вікна виконані з москітної сітки, розташовані на рівні підлоги в кутах намету, мають дверці на липучках. Отвір входу на половину складається з сітки, що виконує функцію вентиляції. Одна кругова блискавка дозволяє повністю відкрити вхід + - 1 м в діаметрі.
Є один відсік для речей, в який мають складатись "двері". Поличка та кріплення для ліхтарика відсутні.
Під зовнішнім тентом по периметру намету можна розмістити особисті речі (посуд, взуття)

можливість встановлення тільки зовнішнього тенту

тамбур по периметру намету

кріплення "внутрянки" до зовнішнього тенту


в тамбурі достатньо місця для розміщення особистих речей чи приготування їжі за несприятливиїх умов

великий вхід внутрішнього намету

Підсумок: для двох місця достатньо, для одного - ідеально. Під дугою, тобто в найвищій точці намету, можна спокійно сидіти, не впираючись головою в "стелю". Зручний доступ за допомогою великого вхідного отвору, який повністю відчиняється. Розміщення вентиляційних отворів передбачає потік свіжого повітря голову чи ноги. Тканина "внутрянки" добре "дихає" та не пропускає краплини конденсату. Блискавка входу на зовнішньому тенті може фіксуватись за допомогою маленького фастексу:

+ достатньо внутрішнього корисного простору; зручні вентиляційні вікна; великий вхід; зручна система кріплення; можливість розташування особистих речей по периметру намету з легким доступом;

- є провисання внутрішнього тенту; відсутність додаткових кишень для дрібних речей; білий колір матеріалу внутрішньгго намету - може забруднитись при недбайливому використанні; 

Практика застосування:
- намет був придбаний перед весняним походом на г.Сивуля. Перша ночівля (пол. Рущина, 1300м над рівнем моря) на вологій траві і перевірка нічним дощем пройшли успішно. Внутрішній намет залишивля сухим. При 100% відносній вологості  повітря (туман з видимістю 2-3 м) та відсутності вітру, внутрішня поверхня зовнішнього тенту була вкрита конденсатом.
краплі роси та видимий конденсат з патьоками  на внутрішній поверхні

- під час обіду намет був успішно висушений

- друга ночівля вже на висоті 300-т метрів, відносна вологість + - 70%, штиль. Повністю відкриті вентиляційні вікна. Кількість конденсату в рази менша, але він все одно був присутнім. 

Оцінка : 4 з 5.

Немає коментарів:

Дописати коментар